Veelgestelde vragen over zonnepanelen
Krijg een antwoord op de meest voorkomende vragen rond zonnepanelen
Dit hangt af van verschillende factoren, maar algemeen zijn er weinig daken die niet geschikt zijn voor zonnepanelen. Daken waarbij er geen zonnepanelen kunnen gelegd worden zonder renovatie zijn:
- Asbesthoudende dakbedekking
- Daken die duidelijke verzakkingen vertonen
Vroeger werden panelen steeds richting zuid gelegd, dit omdat het niet uitmaakte wanneer er opbrengst was, de teller draaide toch terug. Nu worden panelen vaak oost - west gelegd, de opbrengst van de panelen gaan meer het verbruik van het huis volgen en dekken. Zo is er ook een kleinere batterij nodig om de overtollige energie op te slaan om op een ander moment te gebruiken.
Op een plat dak liggen de panelen best oost-west, dit om van 's morgens vroeg tot 's avonds laat meer verbruik te dekken en alsook meer panelen op het dak te kunnen leggen. Wanneer de panelen zuidelijk zijn opgesteld is er steeds een ruimte tussen de achterliggende rij om zo geen schaduw te geven. Oost-west kunnen de panelen in als het ware golven worden opgesteld en is het schaduw probleem hier niet aanwezig.
Hier bestaan veel fabeltjes over. Het is niet zo dat wanneer 1 paneel schaduw heeft door bijvoorbeeld een schouw of boom dat de rest van de panelen in serie bij een string omvormer, niet meer werken. Het verlies is hier zeer gering. Wanneer er veel verschillende dakvlakken zijn en er echt moet geknutseld worden met verschillende hellingen, oriëntaties, dakvlakken en kleine aantallen panelen, is micro omvorming wenselijk. Bij micro-omvorming heeft elk paneel zijn eigen omvormer en werkt die volledig onafhankelijk van de rest van de panelen. Er is ook geen centrale omvormer in huis nodig aangezien er reeds wisselspanning rechtstreeks je huis binnenkomt.
Met de terugdraaiende teller werden de panelen vroeger exact berekend naargelang het jaarlijks verbruik. Nu is de situatie anders. Momenteel worden er een pak meer panelen gelegd dan het benodigde jaarlijks verbruik. Dit omdat de dekking van de rechtstreekse opbrengst tegenover het verbruik zo hoog mogelijk moet zijn. In de winter zal er dus ook meer zekerheid van onafhankelijkheid van het net zijn. Je hoeft je ook geen zorgen te maken voor overtollige opbrengst, wanneer je stroom op het net zet krijg je hiervoor een vergoeding. (En kan je dus hiermee je stroom dat je van het net haalt betalen).
Met de volatiele prijzen van energie is er 1 ding zeker, hoe meer stroom je zelf opbrengt, hoe minder afhankelijk je bent van stijgende energieprijzen. Een installatie is terugverdiend tussen de 3-7 jaar. 3 jaar was midden vorig jaar met de hoge energie prijzen, 7 jaar is het momenteel met huidige energieprijzen.
Vanaf 1 januari 2023 was de premie 150 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 750 euro (dus bij ingebruikname/keuring vanaf 1 jan 2023). Vanaf 2024 daalt de premie verder.
https://www.fluvius.be/nl/premies/premies-voor-huishoudelijke-klanten/premie-zonnepanelen
Elke omvormer heeft zijn eigen app waarmee je je opbrengst kan volgen. Heb je ook een batterijpakket dan zal je ook je verbruik kunnen volgen in de app. Wil je jouw verbruik volgen zonder batterij pakket, dan kan dit met een module te plaatsen in de P1 poort van je digitale meter.
RESCert is een Belgisch kwaliteitscertificatiesysteem voor hernieuwbare energiebronnen, waaronder zonnepanelen. Het werd ontwikkeld om de kwaliteit van energieproductie te waarborgen en om ervoor te zorgen dat producenten van hernieuwbare energie correct worden vergoed voor hun productie.
Kort gezegd, neen. De normeringen in belgie laten dit niet toe. Er bestaan systemen waarbij er tijdens een stroomuitval bepaalde aparaten in je huis nog stroom krijgen, maar deze systemen hebben ook een prijskaartje.
De energiemaatschappij rekent hier een vaste forfait voor aan van rond de 150 euro (al zal dit in de toekomst sterk dalen door de concurrentie onder de energiemaatschappijen). En je betaalt als afnemer enkel de transport- en distributiekosten. De persoon die zijn energie deelt, vraagt dan aan de afnemer wat zij overeenkomen.
Veelgestelde vragen over thuisbatterijen
Krijg een antwoord op de meest voorkomende vragen rond thuisbatterijen
Als algemene vuistregel doe je best het aantal wattpiek van je installatie x 1.5. bijvoorbeeld: 10 panelen van 400wp = 4kWp, dus 6kWh batterij. Dit is zeer situatiegebonden, stel dat je al je stroom die je opbrengt met de panelen direct rechtstreeks verbruikt, dan is een batterij nutteloos en zal deze nooit opgeladen worden. (Bijvoorbeeld een slager met veel frigo's zal de stroom direct verbruiken en geen overschot hebben om op te slaan op de batterij)
https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen/thuisbatterij/premie-voor-de-aankoop-of-leasing-van-een-thuisbatterij-voor-zelf-opgewekte-energie
Elke omvormer heeft zijn eigen app waarmee je je opbrengst kan volgen. Heb je ook een batterijpakket dan zal je ook je verbruik kunnen volgen in de app. Wil je jouw verbruik volgen zonder batterij pakket, dan kan dit met een module te plaatsen in de P1 poort van je digitale meter.
Kort gezegd, neen. De normeringen in belgie laten dit niet toe. Er bestaan systemen waarbij er tijdens een stroomuitval bepaalde aparaten in je huis nog stroom krijgen, maar deze systemen hebben ook een prijskaartje.
Indien je je elektrische wagen steeds overdag kan opladen, is een thuisbatterij niet nodig. Een thuisbatterij is niet altijd nodig voor een elektrische auto, dit hangt sterk af van de situatie, de auto, het aantal kilometers en de grootte van de elektrische installatie.
Dit staat nog in zijn kinderschoenen, maar dat zal in de toekomst perfect mogelijk zijn.
Je thuisbatterij wordt gebruikt als buffer bij een grote afname van het net, op deze manier zal je capaciteitstarief lager liggen.
Veelgestelde vragen over laadpalen
Krijg een antwoord op de meest voorkomende vragen rond laadpalen
- De locatie van de laadpaal: hoe verder van je zekeringkast, hoe zwaarder de kabel moet zijn.
- Het type auto: hoe snel kan je auto laden? Er zijn autos die 7, 11 of 22kw kunnen laden, het heeft dus geen zin om een te zware laadpaal te kopen.
Voor de particulieren die laadpalen willen laten installeren is er een belastingsvermindering van 15% in 2024. Weet wel dat het bedrag waar de belastingsvermindering op wordt toegepast wordt beperkt tot €8.000 per laadpaal en per belastingsplichtige. Ook aan de laadpalen zijn wat voorwaarden aan verbonden, zo moeten deze:
- In of in de onmiddellijke nabijheid van uw woning geplaatst worden
- Een intelligent laadstation zijn: de laadtijd en het laadvermogen moeten door een energiebeheerssysteem gestuurd kunnen worden
- Enkel groene stroom gebruiken
- Goedgekeurd zijn door een erkend keuringsorganisme
Voor de ondernemingen die willen investeren in publiek toegankelijke laadpalen, zal er een aftrekpercentage gelden van 150%.
Voor ondernemingen die willen investeren in publiek toegankelijke laadpalen, zal er een aftrekpercentage gelden van 150%.
Een elektrische auto opladen van 0 naar 100% via het stopcontact duurt ongeveer 30 uur. Een stopcontact is dus niet geschikt om een auto snel op te laden.
Openbare laadpalen en vooral snelladers hebben een zeer hoge laadsnelheid. Dit is een enorme investering voor de aanbieder, vandaar dat dit je meer zal kosten dan als je je wagen thuis trager oplaadt.
Thuis laden betaal je evenveel als je gewoon elektriciteits verbruik, tenzij je rechtstreeks van de zonnepanelen kunt laden natuurlijk.
Ook een energieoplossing op maat?
hivolta is een betrouwbare installateur van duurzame energieoplossingen op maat, wij delen graag onze groene ervaring met jou.