Digitale meter en zonnepanelen: wat betekent het voor jouw energieverbruik?

In Vlaanderen wordt de energietransitie naar hernieuwbare bronnen steeds verder aangescherpt. Een belangrijke maatregel die hieruit voortvloeit, is de verplichte installatie van zonnepanelen voor grootverbruikers van elektriciteit. Bedrijven die jaarlijks meer dan 1 gigawattuur (GWh) elektriciteit verbruiken, moeten vóór 30 juni 2025 zonnepanelen installeren om te voldoen aan deze nieuwe regelgeving. Deze verplichting geldt voor commerciële gebouwen en grote publieke instellingen. Voor overheidsgebouwen ligt de drempel lager, namelijk bij 250 megawattuur (MWh) per jaar.

Maar wat betekent dit precies voor jouw bedrijf? Hieronder leggen we de belangrijkste aspecten van deze nieuwe regelgeving uit en geven we inzicht in hoe je het beste kunt voorbereiden op deze verplichte stap richting een duurzamer energieverbruik.

 

 

Wat is de digitale meter en waarom is hij nodig?

De digitale meter is een slimme meter die je energieverbruik en -opwekking apart registreert. In tegenstelling tot de traditionele, terugdraaiende meter, die de opwekking van je zonnepanelen als een vermindering van je verbruik registreerde, houdt de digitale meter precies bij wat je van het net afneemt en wat je teruglevert. Met de invoering van deze slimme meters wil de Vlaamse overheid inzicht bieden in energieverbruik en verduurzaming stimuleren.

De digitale meter maakt deel uit van de energietransitie. Deze overstap is bedoeld om energieconsumptie beter te monitoren en gebruikers bewuster te maken van hun energiegedrag. Bovendien maakt hijflexibele en dynamische energietarieven mogelijk, waardoor consumenten kunnen profiteren van goedkopere tarieven op specifieke tijdstippen.

Wat verandert er voor zonnepaneeleigenaren?

Zonnepaneeleigenaren zullen de grootste verandering merken in de manier waarop hun opgewekte energie wordt verrekend. Voorheen draaide de klassieke meter terug wanneer je stroom terugleverde aan het net. Dit gaf een soort virtuele opslag, omdat je minder hoefde te betalen voor de energie die je later weer van het net gebruikte. Dit systeem – de terugdraaiende teller – was voordelig, maar is met de digitale meter verleden tijd.

Met de digitale meter betaal je voor de energie die je werkelijk van het net afneemt en krijg je een vergoeding voor de energie die je teruglevert. Dit wordt ‘nettoverbruik’ genoemd. Dit nieuwe systeem kan zowel voor- als nadelen hebben:

  1. Meer inzicht in verbruik en opwekking: Met de digitale meter kun je realtime je energieverbruik en -opwekking monitoren. Dit inzicht helpt je om slimmere beslissingen te nemen en op de momenten te verbruiken dat het meest voordelig is.
  2. Verandering in kosten: Vanaf 2025 betaal je geen prosumententarief meer. Je maakt immers ook geen gebruik meer van de virtuele batterij. Dit systeem is rechtvaardiger maar kan kosten verhogen als je geen gebruik maakt van slimme technieken, zoals energie-opslag met een thuisbatterij.
  3. Voordelen van dynamische energiecontracten: De digitale meter maakt dynamische tarieven mogelijk. Hiermee kun je je verbruik afstemmen op momenten dat de tarieven laag zijn, zoals wanneer er veel zon- of windenergie beschikbaar is. Dit helpt om kosten te besparen.

 

De voordelen en nadelen van de digitale meter voor zonnepanelen

Zoals bij elke technologische verandering brengt de digitale meter zowel voordelen als uitdagingen met zich mee. Hieronder een overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen.

Voordelen

  • Inzicht in energieverbruik: Dankzij de digitale meter krijg je een gedetailleerd inzicht in wanneer en hoeveel energie je verbruikt en teruglevert. Dit maakt het eenvoudiger om je energieverbruik te optimaliseren.
  • Stimulans voor energiebewust gedrag: Met realtime informatie over verbruik en teruglevering worden zonnepaneeleigenaren gestimuleerd om hun energieverbruik aan te passen en efficiënter met energie om te gaan.
  • Koppeling met dynamische tarieven: De digitale meter ondersteunt dynamische energiecontracten die inspelen op variabele tarieven. Door op goedkopere momenten te verbruiken en op dure momenten terug te leveren, kun je kosten besparen en zelfs geld verdienen.


Nadelen

  • Geen terugdraaiende teller meer: Voor veel zonnepaneeleigenaren betekent de overstap naar een digitale meter dat ze afscheid moeten nemen van de terugdraaiende teller. Hierdoor valt een deel comfort weg.
  • Complexere energiebalans: Het verbruik van zelf opgewekte energie vraagt een bewuste aanpak. Bijvoorbeeld door apparaten overdag te gebruiken wanneer de zon schijnt of een (slimme) thuisbatterij te installeren.
  • Eenmalige installatiekosten: Hoewel de digitale meter op zichzelf kosteloos wordt geïnstalleerd door Fluvius, kunnen aanpassingen zoals een thuisbatterij of andere optimalisaties extra kosten met zich meebrengen.

Optimaliseren van je zonnepanelen met de digitale meter

Om te profiteren van de digitale meter, is het slim om een paar aanpassingen te overwegen die de opbrengst van je zonnepanelen optimaliseren. Hier zijn enkele effectieve strategieën:

  1. Installeer een (slimme) thuisbatterij
    Een thuisbatterij slaat overtollige energie van je zonnepanelen op, zodat je deze kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt of wanneer de elektriciteitsprijzen hoog zijn. Met een thuisbatterij verbruik je meer van je eigen opgewekte stroom, wat voordelig is nu de terugdraaiende teller verdwijnt.
  2. Kies voor een dynamisch energiecontract
    Dynamische energiecontracten passen hun tarieven aan op basis van vraag en aanbod op het energienet. Door je verbruik af te stemmen op de momenten met lagere tarieven, bespaar je geld en draag je bij aan een stabieler elektriciteitsnet.
  3. Gebruik apparaten slim
    Stel apparaten in om automatisch in te schakelen op de momenten dat je zonnepanelen het meeste opwekken. Denk aan wasmachines, vaatwassers of laadstations voor elektrische voertuigen. Zo verhoog je je eigen consumptie van zonne-energie en verlaag je het nettoverbruik.
  4. Overweeg energieopslag in de vorm van warmte
    Voor sommige huishoudens kan een warmtepomp of thermische opslag nuttig zijn. Hiermee zet je zonne-energie om in warmte, die je later kunt gebruiken. Dit verlaagt niet alleen je elektriciteitsverbruik, maar draagt ook bij aan een comfortabeler binnenklimaat.

 

Wat gebeurt er als je geen digitale meter hebt?

De digitale meter is verplicht voor iedereen met zonnepanelen in Vlaanderen. Fluvius, de netbeheerder, neemt de installatie van de digitale meter op zich. Als je nog geen digitale meter hebt, wordt deze in de komende jaren kosteloos geïnstalleerd. Let op: weigeren kan leiden tot boetes, en je mist de voordelen die de digitale meter biedt.

Subsidies en financiële voordelen

De overstap naar een digitale meter kan financieel voordelig worden gemaakt dankzij diverse subsidies en premies. In Vlaanderen zijn er groenestroomcertificaten die je een vergoeding geven per opgewekte kWh zonne-energie. Ook investeringspremies en belastingvoordelen maken de installatie van een thuisbatterij en zonnepanelen aantrekkelijker.

Tip: Informeer bij je gemeente of provincie of er extra voordelen zijn die je helpen om de overstap financieel te vergemakkelijken.

 

Conclusie: wat betekent de digitale meter voor jou?

De digitale meter betekent een nieuwe manier van omgaan met zonne-energie. Waar de terugdraaiende teller een soort ‘virtuele batterij’ bood, vraagt de digitale meter om een meer actieve aanpak. Door slimme technieken, zoals een thuisbatterij of dynamisch contract, te gebruiken, kun je echter nog steeds optimaal profiteren van je zonnepanelen.

De overstap naar een digitale meter is een kans om nog bewuster met energie om te gaan en zo het meeste uit je investering in zonne-energie te halen. Benieuwd naar welk rendement jij met zonnepanelen kunt behalen of heb je gewoon een vraag? Onze Hivolta specialisten staan voor je klaar. 

Belastingvermindering op laadpalen nog tot 2024

Wil je nog genieten van een fiscaal voordeel op de installatie van een laadpaal voor thuis? Stel dat dan niet te lang meer uit. Alle laadpalen die voor 31 augustus 2024 worden geïnstalleerd, hebben namelijk nog recht op een belastingvermindering

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement

Op 1 minuut gratis jouw volledige rendementsberekeding! Vul je gegevens zo nauwkeurig mogelijk in, in onze calculator hieronder en we sturen je een rapport op maat.

De premie voor zonnepanelen in 2024, wat verandert er en zijn zonnepanelen dan wel nog een goede investering?

Ontdek waarom zonnepanelen in 2024 nog steeds een slimme investering zijn, ondanks het wegvallen van de premie

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse
nieuwsbrief en blijf op de hoogte …

© 2024 hivolta