Terugverdientijd van thuisbatterijen in 2024: rendabel of niet?

Zet met een thuisbatterij een extra stap richting zelfvoorziening. Je energierekening zal er nog rooskleuriger uitzien en je hoeft je geen zorgen te maken over veranderingen als capaciteitstarieven bijvoorbeeld.
 

Is het investeren in thuisbatterijen vandaag de dag rendabel?

De vraag naar thuisbatterijen steeg de afgelopen jaren. In het begin waren deze vooral populair bij huishoudens die vreesden voor een stroomtekort en plotse black-outs. Beeld je maar even in wat de impact hiervan kan zijn als je een elektrische garagepoort zou hebben of een vijver vol dure vissen waarvan de zuurstofpomp opeens uitvalt.

Deze paniekreactie is veranderd naar een mindset van duurzaam investeren. Je neemt het beheer van je energie in eigen handen door te werken met een thuisbatterij. Daardoor weet je dat je energieprijs de komende jaren constant zal zijn.

Geloof je ook stellig in eentje is geentje? Combineer je zonnepanelen met een thuisbatterij en zorg zo voor het perfecte partnerschap. Door te investeren in een thuisbatterij bewaar je de opgewekte stroom en kan je deze gebruiken wanneer je zelf wil. 

Zet met een thuisbatterij een extra stap richting zelfvoorziening. Je energierekening zal er nog rooskleuriger uitzien en je hoeft je geen zorgen te maken over veranderingen als capaciteitstarieven bijvoorbeeld.

Klinkt goed, niet? Nu, is het investeren in thuisbatterijen vandaag de dag rendabel?

Gebruik je niet alle energie die opgewekt wordt door je zonnepanelen? Dan gaat deze naar het elektriciteitsnet. Een thuisbatterij vangt dat teveel op zodat je ‘s avonds bijvoorbeeld ook nog kan genieten van energie opgewerkt door je zonnepaneleninstallatie. Pas als de batterij ook vol is, gaat de zonnestroom richting het net. Een thuisbatterij is een slimme zet als je je zelfverbruik wil verhogen. Jaarlijks kan dit zelfverbruik oplopen tot wel 68%. Als je meer stroom zou nodig hebben dan wat je zonnepanelen aan het produceren zijn, dan haal je zonder thuisbatterij extra elektriciteit van het net. Door het investeren in een thuisbatterij tap je eerst daar extra stoom af. Pas als deze leeg is, ga je richting het net. Dit maakt je minder afhankelijk van het net en zorgt dat je nog extra bespaart op je energierekening. De stroom die je stockeert via een thuisbatterij kan je niet van de zomer tot de winter bewaren. Deze blijft enkele uren tot dagen beschikbaar.

Extra kosten bij het kiezen voor een thuisbatterij

De stroom die opgewekt wordt door je zonnepanelen is gelijkstroom. Om deze te kunnen gebruiken binnen je woning moet deze omgevormd worden naar wisselstroom. Dit gebeurt via een omvormer.

Een thuisbatterij werkt in twee richtingen. Namelijk opladen door zonne-energie te stockeren, maar ook ontladen. Een omvormer specifiek voor je thuisbatterij kost je ongeveer 800 euro. Je kan er ook voor kiezen om je bestaande omvormer voor je zonnepanelen te vervangen door een hybride exemplaar.

Denk bij het installeren van zonnepanelen dus even na over de toekomst. Als je van plan bent ooit te investeren in een thuisbatterij, ga dan meteen voor een gecombineerde omvormer.

6 factoren die de terugverdientijd van je thuisbatterij bepalen

Een thuisbatterij gaat gemiddeld 20 à 30 jaar mee. Als we de investeringskost kunnen overstijgen met de meerwaarde die we er uit kunnen halen, spreken we van een geslaagde rendabele investering.

We sommen 6 factoren op die je in rekening dient te nemen voor de terugverdientijd van je thuisbatterijen te berekenen.

 

1. Prijskaartje van je investering:
we starten natuurlijk bij het begin. Hoeveel bedraagt de aankoopkost van je thuisbatterij? Reken hierbij ook eventuele extra kosten zoals een omvormer en installatiekosten bij.

2. Hoelang gaat je batterij mee?
Als je wil bepalen hoe rendabel je investering in een thuisbatterij is, hou je best rekening met de levensduur. Hoe langer je accu meegaat, hoe meer tijd je hebt om je investering terug te verdienen. Kijk hiervoor naar de laadcycli, het soort batterij en hoe intens je de batterij zal gebruiken. Gemiddeld kan je rekenen op een levensduur van 20 jaar.

3. Hoeveel bedraagt je energierekening momenteel?
Door een thuisbatterij maak je nog meer gebruik van de energie die opgewekt wordt door je zonnepanelen. Hierdoor neem je dus minder energie af van het net. Wat zorgt voor een daling van je energiefactuur. Met een thuisbatterij en een digitale meter kan je gemiddeld per jaar tot 1500 euro besparen. Hou daarbij rekening met de stijgende energiekosten in de toekomst en je besparing zal alleen maar toenemen.

4. Vermijd het capaciteitstarief.
Met dit tarief in het leven te roepen, betaal je voor de pieken waarop je energie verbruikt dat afkomstig is van het net. Deze pieken zijn vooral ‘s avonds. Net het tijdstip waarop je dus weinig energie uit je zonnepanelen haalt. Door te werken met een thuisbatterij, vermijd je dit capaciteitstarief en bespaar je nog meer op je energierekening.

5. Hoeveel bedraagt je injectietarief?
De energie die je zelf opwekt en doorstuurt naar het net, levert je een vergoeding op. Praat eens met je energieleverancier over het exacte bedrag van je injectietarief om dit mee in rekening te nemen.

6. Wat is je huidig verbruikspatroon?
Werk je van thuis en verbruik je vooral overdag veel energie? Dan wordt deze opgevangen door je zonnepanelen. Ben je vooral een grote energieverbruiker ‘s avonds? Dan wordt een thuisbatterij interessanter door je energiebehoefte op te vangen met gratis energie. Wat dus ook weer een vermindering van je energiefactuur met zich meebrengt.

De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt dus sterk af van je persoonlijke situatie. We merken de laatste tijd dat een thuisbatterij tussen de 5 a 7 jaar terugbetaald is. 

Formule voor het berekenen van de terugverdientijd van je batterij

Om je te helpen bij je berekening, kan je gebruikmaken van volgende formule:

Terugverdientijd in jaren = investeringskosten / besparingen per jaar

  • Je investeringskosten bestaan uit: prijs van thuisbatterij + installatiekosten + eventuele hybride omvormer.
  • Je besparingen bestaan uit: gemiddeld verbruik per dag * energietarief * 365 dagen.

Belastingvermindering op laadpalen nog tot 31 augustus 2024

Wil je nog genieten van een fiscaal voordeel op de installatie van een laadpaal voor thuis? Stel dat dan niet te lang meer uit. Alle laadpalen die voor 31 augustus 2024 worden geïnstalleerd, hebben namelijk nog recht op een belastingvermindering

Bereken de kostprijs van jouw laadpaal thuis

Ontdek de kost voor de installatie van een thuislaadpaal met Hivolta's calculator. Eenvoudig, snel & efficiënt. Krijg nu gratis advies!

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement

Op 2 minuten gratis jouw volledige rendementsberekeding! Vul je gegevens zo nauwkeurig mogelijk in, in onze calculator hieronder en we sturen je een rapport op maat. Daarnaast kom je zo ook te weten wat een investering in zonnepanelen je op lange termijn oplevert in rendement.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse
nieuwsbrief en blijf op de hoogte …

© 2023 hivolta