Verlaag de druk op je portefeuille en het energienet

Het proces van de energietransitie is in volle gang. Het is een verschuiving van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Door elektriciteit te verbruiken op momenten dat er veel groene stroom is, helpen we de energieleveranciers om de balans op het net te behouden. Het is daarom belangrijk om groene stroom efficiënt te gebruiken.  Wanneer vraag en aanbod op het net beter op elkaar afgestemd worden, zal er minder energie verloren gaan en zullen de prijzen stabiel blijven. Zo draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook aan een lagere energierekening.

 

Meer dan 25% van het elektriciteitsverbruik was groen

Het aandeel van groene energie in onze elektriciteitsvoorziening groeit snel. Vorig jaar was meer dan een kwart van ons totale elektriciteitsverbruik opgewekt door duurzame bronnen zoals zonne- en windenergie. Deze groei is mede te danken aan de stijging van het aantal zonnepaneelinstallaties. Er zijn steeds meer particulieren en bedrijven die zonnepanelen installeren, wat heeft bijgedragen aan een toename van de beschikbare groene energie. Dit is een positieve ontwikkeling die aantoont dat we op de goede weg zijn.

Maar we moeten onze consumptiepatronen aanpassen om de volledige potentie van deze groene stroom te benutten. De overvloed aan elektriciteit die op zonnige dagen wordt veroorzaakt, kan leiden tot overbelasting van het net. Daarom moeten we ons elektriciteitsverbruik beter afstemmen op de momenten dat er veel duurzame energie beschikbaar is.

Of je nu al zonnepanelen hebt of niet, verbruik stroom op momenten dat er veel groene energie geproduceerd wordt.

Injectietarieven zijn goed, zelfconsumptie nog beter

Injectietarieven zijn de vergoedingen die je krijgt voor de elektriciteit die je zelf opwekt, maar niet verbruikt. Deze lever je dus terug aan het net. Deze tarieven kunnen een manier zijn om wat geld terug te verdienen, maar ze zijn vaak niet in verhouding tot de voordelen van een hoge zelfconsumptie.

De vergoeding die je krijgt voor het terugsturen van groene energie is lager dan de kosten die je betaalt voor het afnemen van elektriciteit van het net. Want deze prijs bevat geen transport-, distributiekosten en belastingen. Door dus je zelfconsumptie te verhogen, maximaliseer je de waarde van je opgewekte stroom en verminder je je energierekening.

 

Verhoog je zelfconsumptie en bespaar nog meer met je zonnepanelen

Zelfconsumptie is het gebruik van de elektriciteit die je zelf opwekt, bijvoorbeeld door zonnepanelen, in plaats van deze terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Bespaar nog meer met je zonnepanelen door meteen de energie uit je zonnepalen te verbruiken.

Een gemiddelde zelfconsumptie is ongeveer 30% Dit kan je gemakkelijk verhogen door efficiënt met je verbruik om te gaan. Op momenten dat je zonnepanelen het meest groene energie verzamelen, kun je je wasmachine bijvoorbeeld laten draaien. Slimme monitoring via een digitale meter kan de zelfconsumptie tot wel 50% verhogen.

Je vermindert zo je afhankelijkheid van het net en zorgt ervoor dat de energievoorziening stabiel blijft.

6 tips om je zelfconsumptie te verhogen

  1. Energieverbruik plannen
    Gebruik je wasmachine, vaatwasser en droger tijdens de uren dat je zonnepanelen het meeste opleveren.
     
  2. Haal inzichten uit je digitale meter
    Je kan extra besparen door je verbruiksdata te analyseren. Je weet precies hoeveel energie je zonnepanelen hebben geproduceerd, hoeveel er in het net is geïnjecteerd en hoeveel je toestellen hebben verbruikt.
     
  3. Gebruik slimme apparaten en thermostaten
    Ben je niet thuis op de momenten dat je zonnepanelen het meest rendabel zijn? Je kan slimme apparaten zo programmeren om werken tijdens de piekproductie van je zonnepanelen.
    Een slimme thermostaat kan je bijvoorbeeld helpen om je verwarming en koeling af te stemmen op de momenten dat er veel groene stroom beschikbaar is. De meeste toestellen vandaag de dag hebben een programmeerfunctie, waarbij je de gewenste starttijd kan instellen.

    Beschik je over een home management systeem? Des te makkelijker! Wanneer je digitale meter aangeeft dat er veel groene energie wordt opgewekt, starten je slimme toestellen vanzelf.
     
  4. Laad je elektrische wagen op het juiste moment op
    Die overbelasting van het net waar we dit artikel mee begonnen? De toenemende vraag naar stroom voor het opladen van EV’s draagt hier natuurlijk ook aan bij.
    Een van de grootste voordelen van een elektrische wagen is dat je deze kunt opladen met groene stroom.
     
  5. Kies voor een thuisbatterij
    Werk je overdag niet van thuis? Met een thuisbatterij kun je de overtollige energie die je overdag opwekt, opslaan voor gebruik in de avond of nacht. Handig om zo alsnog je elektrische wagen op te laden met je eigen opgewekte groene energie. Deze investering tilt je zelfconsumptie van 50% naar 80% én helpt ook overbelasting te voorkomen.
     
  6. Verwarm je water overdag
    Laat je boiler of warmtepomp zichzelf opwarmen met de groene energie die wordt opgewekt door je zonnepanelen. Gegarandeerd dat je des te meer geniet van die warme douche.

Samen jouw zelfconsumptie verhogen?

Het is niet alleen de taak van grote bedrijven en overheden om de energietransitie te helpen. Dankzij de juiste maatregelen en slimme technologieën kan je als particulier een groot verschil maken. Als je je zelfconsumptie verhoogt, draag je actief bij aan een duurzamere toekomst en verlaag je tegelijkertijd je energiekosten. Een win-winsituatie die zowel het milieu als je portemonnee ten goede komt. Als we samenwerken, kunnen we de overgang naar een duurzamere toekomst versnellen.

Belastingvermindering op laadpalen nog tot 2024

Wil je nog genieten van een fiscaal voordeel op de installatie van een laadpaal voor thuis? Stel dat dan niet te lang meer uit. Alle laadpalen die voor 31 augustus 2024 worden geïnstalleerd, hebben namelijk nog recht op een belastingvermindering

Bereken de kostprijs van jouw laadpaal thuis

Ontdek de kost voor de installatie van een thuislaadpaal met Hivolta's calculator. Eenvoudig, snel & efficiënt. Krijg nu gratis advies!

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement

Op 1 minuut gratis jouw volledige rendementsberekeding! Vul je gegevens zo nauwkeurig mogelijk in, in onze calculator hieronder en we sturen je een rapport op maat.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse
nieuwsbrief en blijf op de hoogte …

© 2024 hivolta