Zonnepanelen reinigen: wanneer, hoe en waarom?

Wist je dat je zonnepanelen minder rendement opleveren wanneer deze onder een laag stof of vuil zitten? Dat is wel het laatste wat je wil van je investering, toch? Tijd om de mouwen op te stropen en die panelen weer te laten blinken. Het beste tijdstip om je zonnepanelen onder handen te nemen is de maand april. Ideale timing dus om enkele tips en tricks te delen.

 

 

Waarom is april de beste maand voor het reinigen van zonnepanelen?

Wanneer je in april je zonnepanelen flink onder handen neemt, ben je volledig voorbereid op de volgende zes maanden vol zonneschijn. Deze periode is verantwoordelijk voormaar liefst 75% van je jaarlijkse opbrengst. Haal maximaal rendement uit deze periodes, door in april in actie te schieten.

Vergeet ook niet om tijdens de herfstperiode een oogje in het zeil te houden. Rondvliegende bladeren kunnen terechtkomen op je zonnepanelen en het zonlicht blokkeren. De winterperiode brengt dan weer sneeuw met zich mee, wat ook kan zorgen voor het blokkeren van zonlicht.

Waarom zou je je zonnepanelen reinigen?

Zoals met alles in het leven, verhoog je de levensduur van het materiaal door tijdig een onderhoud te voorzien. Zonnepanelen kunnen slachtoffer worden van klevende pollen van bomen en struiken, vogelpoep, mos, Saharazand, uitstootgassen van lokale nijverheid, etc. Al deze zaken blokkeren zonnestralen, wat een daling van je rendement tot wel 20% kan opleveren.

De laatste generatie aan zonnepanelen wordt steeds efficiënter en beschikt over een antireflectiecoating. Deze laag verhoogt de opbrengst, maar dat betekent nog steeds niet dat ze zichzelf schoonhouden.

Naast het behalen van een beter rendement, behaal je ook een langere levensduur en optimaliseer je zo je investering.

 

Zelf zonnepanelen poetsen of laten reinigen?

Je kunt zelf makkelijk testen hoe het gesteld is met je zonnepanelen. De veiligste optie is om aan de slag te gaan, is door het gebruiken van een telescopische borstel. Deze kun je bemannen van op de grond. Neem een propere witte doek en maak enkele veegbewegingen over je zonnepanelen. Komt je doek niet meer spierwit terug naar beneden? Dan zit je met wat vuil op je panelen. Dan is de vraag: ga je zelf aan de slag met het poetsen van je zonnepanelen of schakel je professionele hulp in?

Zelf aan de slag met het reinigen van je zonnepanelen

Zonnepanelen reinigen is geen klusje dat je er op een zondagmiddag even vlug bijneemt. Ga doordacht te werk, investeer in de juiste tools om het werk zo efficiënt mogelijk te maken en neem onze tips grondig door.

8 extra tips om zelf je zonnepanelen te wassen

  1. Poets je zonnepanelen idealiter op een bewolkte of regenachtige dag. Zo vermijd je dat het water snel opdroogt en vlekken achterlaat.
  2. De temperatuur van je panelen kan oplopen tot 80 °C. Als je dan te koud water gebruikt, kunnen je panelen barsten.
  3. Maak je zonnepanelen eerst goed nat, zodat het vuil kan losweken.
  4. Werk altijd van boven naar beneden.
  5. Probeer je borstel zo proper mogelijk te houden door deze regelmatig in water te doppen om vuil te verwijderen en de haren terug in dezelfde richting te plaatsen.
  6. Laat je zonnepanelen zelf drogen. Zo vermijd je krassen en strepen.
  7. Let er altijd op dat je niet te veel druk uitoefent op je zonnepanelen.
  8. Herhaling: wees veilig! Zorg dat je installatie is uitgeschakeld om elektrische schokken te voorkomen, werk zoveel mogelijk van op de grond of bevestig je heel goed. Zorg ook altijd dat er iemand in de buurt is wanneer je dit uitvoert.

Vermijd deze 7 handelingen bij het poetsen van je zonnepanelen

  1. Reinig je zonnepanelen nooit met ammoniak, Dreft, autoshampoo of andere bijtende middelen. Dit beschadigt de coating van je panelen en dat wil je zoveel mogelijk vermijden.
  2. Tante Kaat zweert erbij. Maar vermijd ook het gebruik van azijn.
  3. Een hogedrukspuit levert vaak snel resultaat. Maar in dit geval doet het meer kwaad dan goed. Het water komt op plaatsen terecht waar het niet hoor en je kunt minuscule barsten veroorzaken op je panelen.
  4. Kraanwater zit - naargelang waar je woont - vol met een bepaald gehalte aan kalk. Eens het water opgedroogd is, blijf je dus zitten met kalkaanslag.
  5. Misschien onnodig om deze hier te vermelden, maar gebruik absoluut geen krabber om je zonnepanelen te poetsen. Deze laten krassen na en beschadigen je panelen.
  6. Een vuile doek gebruiken, is ook uit de boze.
  7. Zonnepanelen zijn niet gemaakt om op te lopen of op te leunen.

Belastingvermindering op laadpalen nog tot 31 augustus 2024

Wil je nog genieten van een fiscaal voordeel op de installatie van een laadpaal voor thuis? Stel dat dan niet te lang meer uit. Alle laadpalen die voor 31 augustus 2024 worden geïnstalleerd, hebben namelijk nog recht op een belastingvermindering

Bereken de kostprijs van jouw laadpaal thuis

Ontdek de kost voor de installatie van een thuislaadpaal met Hivolta's calculator. Eenvoudig, snel & efficiënt. Krijg nu gratis advies!

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement

Op 2 minuten gratis jouw volledige rendementsberekeding! Vul je gegevens zo nauwkeurig mogelijk in, in onze calculator hieronder en we sturen je een rapport op maat. Daarnaast kom je zo ook te weten wat een investering in zonnepanelen je op lange termijn oplevert in rendement.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse
nieuwsbrief en blijf op de hoogte …

© 2023 hivolta